Skip to content

Nobelhorst

Het kan in Nobelhorst!

Aan de oostkant van Almere, in het stadsdeel Hout ontstaat buurtje voor buurtje een compleet nieuwe wijk, genaamd Nobelhorst. Rust, ruimte en groen, maar wel aan de rand van een stad met alle voorzieningen. Zowel Almere haven, het centrum van Almere, als het Gooi zijn in 10 minuten bereikbaar met de auto. In het gezellige dorp Nobelhorst kan je zelf je eigen droomhuis bouwen, maar ook een huis kopen of huren. Ook zijn er veel mogelijkheden om het wonen en werken te combineren.

De ontwikkeling van Nobelhorst

Nobelhorst krijgt in totaal 4.200 woningen. De bouw vindt plaats in vier fases. De eerste fase met ruim 800 woningen is bijna klaar. Fase 2 Noord, De Vallei met zo'n 500 huizen start in 2018. Fase 2 Zuid volgt na 2020. Fase 3 Noord Het Marktdorp (500 – 800 huizen)start vanaf 2019 en Fase 4 na 2020.

Wonen en zelf bouwen in Nobelhorst

In Nobelhorst kun je een huis kopen of jouw eigen droomhuis zelf bouwen op een kavel. In elke buurt zijn kavels beschikbaar. Kijk op de kavelkaart van ikbouwmijnhuisinalmere.nl voor meer informatie en beschikbare kavels. Ongeveer 20% van de woningen zijn woningen in de sociale huursector. Ymere realiseert in Fase 1 en 2 ongeveer 290 huizen. Dit zijn zowel eengezinswoningen als appartementen.

Zelf je buurt inrichten?

Nobelhorst is geen gewone wijk. Het ontstaat voor een groot deel juist door eigen initiatieven van bewoners en ondernemers. Als bewoner beslis je zelf mee hoe je je buurt kan inrichten. Dit gebeurt op een manier en schaal die nog niet eerder in Nederland is vertoond. Echt bijzonder! Woningcorporatie Ymere en de gemeente Almere zijn mede-regisseurs van deze bijzondere gebiedsontwikkeling, maar de wijk wordt gemaakt door de inwoners zelf.

Buurtschap

Als bewoner van Nobelhorst word je lid van een buurtschap. Als lid betaal je entreegeld (eenmalig) en een maandelijkse bijdrage van € 5,50. Deze samenwerking van de bewoners biedt de mogelijkheid om samen diensten of producten in te kopen, zoals energie, interieurinrichting, tuinmateriaal of collectieve service. Zo profiteer je gezamenlijk van financiële voordelen en kennis.  Daarnaast worden gemeentelijke taken en budgetten voor ontwerp, aanleg en beheer van de openbare ruimte overgedragen aan de het buurtschap.  De leden bepalen zelf hoe deze middelen worden besteed. Bewoners in een buurtschap krijgen hun eigen buurtkavel van ca. 1.000 m2. Hier mag je als buurt zelf een bestemming aan geven, bijvoorbeeld voor een moestuin, een kas of speelplaats. Lees hier meer over het Buurtschap. 

Duurzaamheid

Nobelhorst heeft grote ambities als het gaat om duurzaamheid. Een duurzaam buurtleven, natuurlijke beleving en de ambities op het gebied van energie krijgen veel aandacht. De nieuwe slootjes en kanalen in het plan, met groene natuuroevers, geven samen met het Oeverbos en Beverbos een natuurlijke beleving voor iedereen. 

Om het dorp energieonafhankelijk en klimaatneutraal te maken worden tal van maatregelen genomen om dit te bereiken. Bijvoorbeeld door zelfbouwers in hun plannen te stimuleren en te ondersteunen om duurzaam te bouwen, maar ook door alle huurhuizen te voorzien van zonnepanelen. 

Eerst besparen, dan duurzaam toepassen en tenslotte als het niet anders kan, niet-duurzame brandstof benutten; dit drietrapsmodel is leidraad bij alle plannen. 

Sfeer proeven in Nobelhorst

Wil je weten hoe het is om in Nobelhorst te wonen of te ondernemen? Kom dan een kijkje nemen. Je bent welkom in de informatieschuur van Nobelhorst. De plek waar je alles kan vinden over Nobelhorst! Gastvrouw Jolly Le Belle heet je hier van harte welkom en kan je alles vertellen over zelfbouwen, kopen, huren of ondernemen in Nobelhorst. Hier kan je vinden wanneer ze open zijn. Een afspraak maken is niet nodig. Ook worden er elke maand rondleidingen georganiseerd. Op de website van Nobelhorst staat wanneer deze zijn. Digitaal alvast de sfeer proeven kan ook. Op ons blog nobelsleven.nl vind je allerlei verhalen over hoe het is om te wonen of ondernemen in Nobelhorst.  Wil je de nieuwsbrief ontvangen, klik dan hier

Tip 

Een bezoek aan Nobelhorst is niet compleet zonder een heerlijke pannenkoek bij Smullen & Spelen.