Skip to content

Luchthaven Lelystad

De Luchthaven Lelystad breidt de komende jaren uit. De verwachting is dat op 1 april 2019 de luchthaven open gaat voor groot verkeer. Over de ontwikkeling van Lelystad Airport wordt door de verschillende betrokken partijen gesproken aan de zogenaamde Alderstafel. Meer informatie is te vinden op: www.alderstafellelystad.nl

Op 1 april 2015 is het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport in werking getreden.De landingsroute op baan 05 van Lelystad Airport gaat over het Zeewoldense deel van Oosterwold. Deze baan zal vanwege de geldende windrichting ongeveer 40% van de tijd tussen 06.00 en 23.00 uur in gebruik zijn. Er komen geen vliegroutes over het grondgebied van de gemeente Almere. Daarnaast komt er geen – voor de stedelijke ontwikkeling beperkende – geluidscontouren over het totale gebied Oosterwold te liggen.

Experimentenregeling
Door een gezamenlijke zienswijze van de gemeente Zeewolde en Almere is in het Luchthavenbesluit van Lelystad Airport een experimentenregeling opgenomen. In 2020 wordt in een experiment onderzocht in hoeverre er lager aangevlogen kan worden op baan 05. Daardoor kan de landing eerder ingezet worden, met als effect dat ook het Zeewoldense deel van Oosterwold nagenoeg volledig vermeden kan worden.

Vertraging
Op 17 februari 2017 heeft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer gemeld dat op basis van een nieuwe planning de openstelling van Lelystad Airport voor groot verkeer op 1 april 2019 zal zijn. Een jaar later dan aanvankelijk gepland. Waarschijnlijk verschuift daarmee de experimentenregeling ook een jaar op, dus 2021 in plaats van 2020.

Wilt u meer weten over de uitbreiding van de luchthaven? Kijk op deze website over de uitbreiding van de luchthaven.